FIRE & ICE

24. 09. 13 / Vlatko Stefanovski in Vasko Atanasovski

Temperamentna glasba Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega v izvirnih aranžmajih s Komornim godalnim orkestrom SF (Balkan, Jazz, Etno).

Vlatko Stefanovski - kitara

Vasko Atanasovski - saksofon, flavta

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Srečanje dve izjemnih, legendarnih glasbenikov Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega, v kombinaciji z vrhunskim Komornim godalnim orkestrom Slovenske Filharmonije, prinaša čudovito in polno glasbeno izkušnjo. Strastna in hkrati sublimna skladatelja nam poklanjata glasbo magičnih zvočnih pokrajin sonca in vode, ognja in ledu. Violinska hrepenenja se prepletajo z iskrivimi solističnimi vložki dveh mogočnih virtuozov, ki ju odlikuje z energijo nabit edinstven izraz. Prisluhnili bomo očarljivi, strastni in sanjski glasbi obeh skladateljev, kakor tudi priredbam slovenske in makedonske ljudske glasbe. Vasko Atanasovski, rojen in živeč v Sloveniji, je delno makedonskega rodu; tako se v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim, vrača k svojim južnejšim koreninam.

Legendarni kitarist iz Makedonije Vlatko Stefanovski. Rojen 1957 v Prilepu v Makedoniji, je še kot najstnik oblikoval skupino 'Leb i sol', ki je postala ena najpomembnejših imen glasbene scene bivše Jugoslavije. Skupina je izdala 14 albumov in nastopala po vsem svetu. Sredi 90-tih je Vlatko razvil odlično solo kariero. Izdal je izjemne albume: "Cowboys & Indians", "Sarajevo", "Vlatko Stefanovski  trio", "Kula od karti", "Thunder from the blue sky" itd. V sodelovanju z Miroslavom Tadićem, je na albumih "Krushevo", "Treta majka", "Live in Belgrade", in "Live in Zagreb", v novi luči prikazal dela z akustično kitaro in raziskovanje makedonske tradicionalne glasbe. V zadnjih letih Vlatko koncertira po vsem svetu z vrhunskimi sodelavci kot so: Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenkovic, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin in mnogi drugi. Sodeloval pa je tudi s številnimi orkestri.

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski, rojen 1977 v Mariboru, je eden najkreativnejših in mnogostranskih slovenskih skladateljev in glasbenikov, znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov. Izdal je že 10 cenjenih albumov, prejel številne nagrade, kakor tudi pohvale občinstva in kritikov, za nastope in kompozicije tako doma kot v tujini. Redno koncertira na pomembnih festivalih in prireditvah po Evropi, igral pa je tudi že v New Yorku, Indiji in na Kitajskem. Njegova dela izvajajo mednarodno priznani solisti, ansambli, zbori in orkestri. Sodeloval je s priznanimi umetniki, glasbeniki kot so: Marc Ribot (USA), Michel Godard (F), Living Colour (USA),  Simone Zanchini (Ita), Glen Velez (USA), Greg Cohen (USA), Tamara Obrovac (Cro), Hindi Zahra (F), Zoltan Lantos (H), Bratko Bibič, Xu Fengxia (China), Karmina Šilec & Carmina Slovenica, Festine Orchestra, Damir Imamović (BIH).

www.youtube.com/watch?v=NJzdXJEPGnk

www.youtube.com/watch?v=vMGpcBhGxRM

www.youtube.com/watch?v=qmoWRFfBY5I

www.youtube.com/watch?v=htcOF0tc86I


PROGRAM:

Triwoledy 1

Uči me majko karaj me

Ne si go prodavaj

Jovano Jovanke

Midnight Summer Concerto 1

 Triwoledy 2

Jano Mori

Eleno kerko

More sokol pie

Midnight Summer Concerto 2

Triwoledy 3

Gipsy song

Zrejlo je žito

Kalajdžisko oro

Midnight Summer Concerto 3

 

 

SLOVENSKOENGLISH