OD BACHA DO GALLIANA

24. 09. 13 / Richard Galliano

Projekt "OD BACHA DO GALLIANA" privablja tako ljubitelje klasične glasbe kot privržence jazza, tanga in francoskega novega musette in je rezultat izjemno uspešnega sodelovanja, ki ga že več let gojita svetovno znani francoski akordeonist RICHARD GALLIANO in KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE. Koncert je sestavljen iz Gallianovih priredb nekaterih najbolj znanih Bachovih skladb in Gallianovih avtorskih mojstrovin, ki se jim ne boste mogli upreti: La petite suite francaise, Opale concerto, La Valse a Margeaux. V dodatku boste lahko prisluhnili največjim uspešnicam Astorja Piazolle, kot sta Oblivion in Libertango. Skoraj preveč izvrstne glasbe za en večer! 

 

http://www.youtube.com/watch?v=quZuGOcmVQ0

 

http://www.youtube.com/watch?v=3gtGHLyobso

 

http://www.youtube.com/watch?v=evtw_iAldpw

 

Richard Galliano velja ta čas za najboljšega akordeonista na svetu. Rodil se je v Cannesu leta 1950. Njegov prvi učitelj akordeona in klavirja je bil njegov oče, Lucien Galliano. Študij je nadaljeval na Konservatoriju v Nici. Študiral je kontrapunkt, harmonij in pozavno ter z odliko diplomiral leta 1969. Že v času študija se je udeležil mnogih mednarodnih tekmovanj akordeona. Z igranjem Bacha, Čajkovskega, Ravela in Gershwina je dve leti zapored  zmagal na svetovnem tekmovanju akordeona (1966 Valencia, 1967 Calais), v času Charlesa de Gaullea pa leta 1968 prejel tudi največjo državno nagrado za kulturo. Leta 1973 je zapustil jug Francije in se preselil v Pariz. Sodeloval je s Charlesom Aznavourjem, Juliette Greco, Georgesom Moustakijem in drugimi. Leta 1983 ga je Astor Piazolla povabil k izvedbi glasbe za predstavo Shakespearjevega Sna kresne noči v pariški Comedie Francaise. Galliano je zaslovel kot solist na bandeonu in s tem se je začelo veliko prijateljstvo med dvema glasbenikoma, ki je trajalo vse do Piazolline smrti leta 1992. Ob deseti obletnici smrti se mu je Galliano poklonil z odmevnim in nagrajenim albumom Piazolla Forever (2003). Galliano je sodeloval z vrhunskimi glasbeniki kot so Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Bobby McFerrin, Mark Feldman, Jan Garbarek, Paquito Di Rivera, Michael Petrucciani, Gilberto Gil, Richard Bona, Manu Katche in mnogi drugi. Napisal je vrsto skladb, ki so bile odlično sprejete tako s strani kritikov kot javnosti. Inoviral je stil “new musette”, ki se je pojavil leta 1991. Leta 1993 ga je francoska Akademija za jazz imenovala za najboljšega jazz glasbenika leta. Richard Galliano je večino svojih albumov izdal pri založbi Dreyfus records, njegova zadnja projekta “BACH” (2010) in “NINO ROTA” (2011) pa sta izšla pri založbi Deutsche Grammophon. http://www.richardgalliano.com/

 

 

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, ki so tudi člani večjega orkestra Slovenske filharmonije. Ustanovljen je bil leta 1993 in je do danes izvedel več kot 400 koncertov doma in v tujini. Sodeloval je z vrhunskimi glasbeniki iz sveta klasične glasbe, jazza in etno glasbe kot so violončelisti Aleksander Rudin, Miša Majski in Enrico Dindo, violinistke Sarah Chang, Pria Mitchell in Alissa Margulis, pianistka Polina Leschenko, hornist Stefan Dohr in flavtist Massimo Mercelli, pianist Boris Berezovski, flavtist Emmanuel Pahud, oboist Jonathan Kelly, tenorist James Gilchrist, violinisti Richard Tognetti, Arvid Engegard, kitarist Vlatko Stefanovski in kavalist Teodosii Spassov. Komorni godalni orkester se je uveljavil tudi kot soustvarjalec edinstvene glasbeno likovne prireditve »Sozvočje svetov« ter kot producent Festivala Maribor, ki je eden od glavnih programskih stebrov Evropske prestolnice  kuture Maribor 2012. Za svoje delo je bil ansambel nagrajen z nagrado Prešernovega sklada leta 1999, Župančičevo nagrado leta 2004, Bettovo listino 2006 in Plaketo glavnega mesta Ljubljana leta 2012.

SLOVENSKOENGLISH