Večer v počastitev spomina na Mileta Kosija

četrtek, 18. dec, ob 18:00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Ansambel viol
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in violistka Marija Rome 

U. Krek: Canto za violo in harfo
M. Gabrijelčič: Koncert za violo in orkester
L. van Beethoven: 2. stavek iz Simfonije št. 7 v A-duru, op. 92
P. Hindemith: Žalna glasba za violo in godala


O Miletu Kosiju bodo spregovorili prof. Andrej Grafenauer, Damjan Damjanovič, Maja Kojc, prof. Pavel Mihelčič, Geoffry Wharton (Köln), Martina Horejsi-Kiefer (Köln), Borut
Trekman

V Slovenski filharmoniji bo ob 18. uri večer v spomin na pred kratkim preminulega mednarodno uveljavljenega slovenskega virtuoza na violi Mileta Kosija (1944–2014).
Začel je v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, potem pa je bil vrsto let, od leta 1980 do upokojitve leta 2009, prvi violist v orkestru Kölnske filharmonije. Muziciral je med drugim v festivalskem orkestru v Bayreuthu ter nastopal s številnimi uglednimi dirigenti (Ernst Bour, Miltiades Caridis, David Shalon, Eliahu Inbal, Marek Janowski in James Conlon ...), zadnjih deset let pa je poučeval tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Posnel je več plošč ter krstno izvedel dela slovenskih skladateljev Iva Petrića, Uroša Kreka, Primovža Ramovša in Marjana Gabrijelčiča.
Večer bosta uvedla in sklenila posnetka dveh del, napisanih prav zanj – Canto za violo in harfo Uroša Kreka in Koncert za violo in orkester Marjana Gabrijelčiča.
Sodelovala bosta tridesetčlanski ansambel viol, v katerem je cela vrsta njegovih učencev, in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije s solistko, violistko Marijo Rome, nanj kot na umetnika in človeka pa se bo spominjalo več uglednih Slovencev ter dva orkestrska kolega iz Kölna.

SLOVENSKOENGLISH